More study questions for 1800-1850

What killed off the Federalist party?
Describe John Marshall’s philosophy as chief justice and be able to explain the impact of major decisions.
What difference did the War of 1812 make?
How did being president change Thomas Jefferson?
What madcap adventures was Aaron Burr involved in?
What were the benefits of the Lewis and Clark expedition?
Were there really good feelings during the Era of Good Feelings? When was this era?

1. Jefferson perceived navies as less dangerous than armies because
A. they were generally smaller in numbers.
B. they had little chance of starting a war.
C. they were less in contact with foreign powers.
D. they could not march inland and endanger liberties.
E. all of the above.

2. Tecumseh argued that Native Americans should
A. never give control of their land to whites.
B. move west of the Mississippi River.
C. not cede control of land to whites unless all Indians agreed.
D. exchange traditional ways for European ways.
E. fight as individual tribes and maintain independence.

3. The immediate goal of the Hartford Convention was to
A. seek financial aid from Britain.
B. allow New England militias to fight for the Americans.
C. secure financial assistance from the US government.
D. expand the activities of the “Blue Lights.”
E. create a new nation separate from the rest of the US.

4. The Battle of New Orleans
A. resulted in another American defeat and the recall of negotiators to peace talks.
B. helped the US win the War of 1812.
C. resulted in British troops being defeated by Andrew Jackson’s forces.
D. prevented America from taking Canada.
E. resulted in Cajuns being considered traitors.

4. Jefferson’s embargo failed for all of the following reasons EXCEPT that
A. he underestimated the determination of the British.
B. he underestimated Britain’s dependence upon American trade.
C. Britain produced a bumper grain crop.
D. Latin America opened its ports for commerce.
E. he miscalculated the difficulty in enforcing it.

5. The property qualification to vote became practically meaningless by the 1840s in the West because
A. land was easily obtained.
B. other ways prevented the common man from voting.
C. so few owned land.
D. few on the frontier wanted to vote.
E. banks owned nearly all the land.

6. The Missouri Compromise caused many white southerners to
A. abandon national politics in favor of state politics.
B. fear additional federal attempts to limit states’ rights.
C. ally themselves with westerners to protect slavery.
D. oppose hard-money policies of the Bank of the US.
E. flood into the territories with their slaves.

7. The “South Carolina Exposition” was
A. an attempt to destroy the Union.
B. a pamphlet that advocated manifest destiny.
C. a pamphlet that advocated nullification.
D. an explanation of urban planning concepts.
E. the first World’s Fair held on US soil.

8. Andrew Jackson’s election as president represented
A. the return of Jeffersonian simplicity.
B. the hesitancy of the American people to elect military leaders.
C. the zenith of states’ rights over federal power.
D. the involvement of state governments in the economy.
E. the newly won political influence of the masses of the “common man.”

9. As president, John Quincy Adams
A. was much more successful than his father.
B. was more successful than he had been as secretary of state.
C. was one of the least successful presidents in history.
D. put many of his supporters on the federal payroll.
E. was successful only in building a national observatory.

10. President Andrew Jackson withdrew federal deposits from the 2nd Bank of the US and
A. spent it to renovate Washington DC.
B. deposited the money in Switzerland.
C. proposed the creation of the Capitol Bank.
D. withdrew the charter of the Bank of the US.
E. placed the funds in so-called “pet” banks he favored.

11. In the new continental economy, each region specialized in a particular economic activity; the South _______ for export; the West grew grains and livestock to feed ______; and the East __________ for the other two regions.
A. grew cotton, eastern factory workers, made machines and textiles
B. grew cotton, southern slaves, made machines and textiles
C. raised grain, southern slaves, processed meat
D. raised corn, eastern factory workers, made furniture and tools
E. grew cotton; the flood of eastern immigrants; developed a banking system

12. The nullification controversy of 1828-1833 arose in response to
A.popular sovereignty
B. internal improvements
C. protective tariffs
D. the 2nd Bank of the US
E. federal restrictions on slavery

Advertisements

8 responses to this post.

  1. Posted by BACfrom4th on October 13, 2008 at 2:53 pm

    A few questions…

    – For MC Number 1, what do you think the answer is?

    – And for MC Number 12, is it A or B?

  2. Posted by i forgot there was a wall there on October 13, 2008 at 4:25 pm

    i really need to study!!!!!!!!!!

  3. Posted by Mi^2Coin4 on October 13, 2008 at 4:35 pm

    for number 1 idk, but for 12 i’m thinking A. that seems more reasonable to me. but idrk. do we have to do something with the mc’s, or do we just have to know them?

  4. Posted by "African" Blondie on October 13, 2008 at 5:24 pm

    yeah, 12 I’m almost positive is A. As for one, I’ve got a gut feeling of E (and “all of the above” tends to be a good guess if you’ve no idea), but my gut-feelings have been wrong before.

    We don’t *have* to do anything with these questions. This is Scoop being nice and basically giving us FREE POINTS (truly, this is a cause for celebration) on tomorrow’s test!

  5. Posted by Steve on October 13, 2008 at 7:56 pm

    scoop always your own inside scoop. #1 is deffinetly E! check of historycentral.com for the reference under the APUSH and the antibellum sections. History rules and good luck on the test tomarrow for anybody who reads this.

  6. Posted by "African" Blondie on October 13, 2008 at 8:16 pm

    BTW, anyone else crazy and geeky enough to be on here at this time? ‘Cause, if so, we should definitely compare answers.

    Mine:
    D, A, C, C, B, C, B, C, B, C, A, A

    1. The Hartford Convention killed the federalists

    2. John Marshall was a Federalist. He had a semi-loose constructionist theory, but tended to side with the federal government over individual states. Several of his decisions established *precedents* for the Supreme Court.

    3. The War of 1812, in all honesty, only helped to bolster patriotism and nationalism.

    4. Thomas Jefferson, as president, couldn’t afford to keep his idealistic philosophies. Ideas that he had earlier claimed on paper became void as he struggled to do what he found best for the country, even if he saw that it went against his beliefs.

    5. Aaron Burr tried to convince parts of the U.S. to leave so that he could become an “emperor.” He also shot Alexander Hamilton during a duel.

    6. The West was finally open to settlement and they made new relations with the Indians in the West. Also, Lewis’s and Clark’s “discoveries” aided in cartography and botany.

    7. In a way, there were good feelings during the Era of Good Feelings as, for the first time in history, the two parties were getting along. This era took place under Monroe.

  7. Posted by iua0g on October 13, 2008 at 8:26 pm

    So far here’s what Im thinking…

    1) E
    2) C
    3) C
    4) C
    5) E
    6) C
    7) C
    8) C
    9) B
    10) C
    11) A
    12) A

  8. Posted by iua0g on October 13, 2008 at 8:31 pm

    That’s supposed to be an “8”… lol

Comments are closed.

%d bloggers like this: